Preview

Agrarian science

Advanced search

Shelling of hazelnut husk by air stream

Abstract

Hazelnut is a valuable natural product for food industry, contains complete proteins, micro and macro elements, a complex of organic acids and vitamins. There is noted a need for primary processing of hazelnuts, in particular, separation of hazelnut skin using shelling machines. In order to improve this technology, there is considered a theoretical problem of mass formation of floating particles of the skin by creating vorticity in a vertical air channel, intensifying the purification process of peeled hazelnut kernel. The task can be solved on the basis of the calculated scheme of movement of the skin in the air channel and aerodynamic forces acting on it. It has been established that increased rotational vibrations of the skin in a periodic uneven flow make it possible to narrow the beam of particle trajectories (by twisting) and provide intensive mass removal from air stream into the cyclone.

About the Author

R. G. Aliyeva
Azerbaijan State Agricultural University
Russian Federation


References

1. http: // az. trend. az /azerbaijan/society/2715307. htm/.

2. Алиев Э. Современное состояние экспорта фундука из Азербайджана в страны Евросоюза и пути его увеличения // Журнал экономических и социальных исследований Азербайджана Az JESS. - Баку, 2015. - № 3. - С. 42.

3. Остриков А. Н., Столяров И. Н., Юрецкий С. В., Кинетические закономерности процесса очистки фундука с использованием воздушных потоков // Sesiunii де Comunicari Stiintifice. - Университет «Джордж Бартию» Дин Брасов. - Бухарест_Румыния, 2014. - 124 с.

4. Покорный Ю. Оптимальные задачи. - М.: Регулярная и хаотическая динамика, 2008. - 160 с.

5. Гришанина ТВ., Шклячук Ф.Н. Избранные задачи аэроупругости: учебное пособие. - М.: Изд-во МАИ, 2007. - 48 с.

6. Дубов Б.С. Основы обеспечения качества испытаний в аэродинамических трубах. - М.: ЦВГИ, 2003. - 319 с.


Review

For citations:


Aliyeva R.G. Shelling of hazelnut husk by air stream. Agrarian science. 2017;(11-12):27-29. (In Russ.)

Views: 227


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0869-8155 (Print)
ISSN 2686-701X (Online)
X