Preview

Agrarian science

Advanced search

Assessment of technical and chemical indicators of forms of wild cherry

Abstract

The article gives technical and chemical indicators of 37 forms of wild cherry cultivated in the Nakhchivan Autonomous Republic. According to the ripening period, the tested wild cherry forms were divided into three groups: early ripening (29.7%), mid ripening (54.1%), late ripening (16.2%) forms. 43,2% of the tested forms were classified as bigarreau group and 56.8% as gin group. Kotam-1, Kotam-6, Ordubad-7, Andamidj-5 (early ripening forms); Andamidj-12, Nus-Nus-18, Anabad-2, Bashkand-3, Dirnis-5 (mid ripening forms); Kuku-1, Kuku-4 (late ripening forms) showed high rate.

About the Author

Orhan Rzy Bagirov
Nakhchivan branch of the Azerbaijan National Academy of Sciences
Russian Federation


References

1. Алиев Д.М. Общее плодоводство. Кировобад. АСХИ, 1974. - 148 с.

2. Бейдеман И.Н. Методика изучения фенологии растений и растительных сообществ. Новосибирск: Сибирское отделение изд-во «Наука», 1974. - 155 с.

3. Гасанов З.М., Алиев Д.М. Плодоводство (учебник). Баку: МБМ, 2011. - С. 520.

4. Методические рекомендации по производственному сортоиспытанию косточковых плодовых культур / Сост. Косых С.А. Ялта: Государственный Никитский ботанический сад, 1984. - 38 с.

5. Методы биохимического исследования растений / Под ред. А.М. Ермакова. Л.: Агропромиздат, 1987. - 430 с.

6. Плешков Б.П. Практикум по биохимии растений. М.: Колос, 1976. - 256 с.

7. Раджабли А.Д. Плодовые культуры Азербайджана. Баку: Азернешр, 1966. - 248 с.

8. Самигуллина Н.С. Практикум по селекции и сортоведению плодовых и ягодных культур: Учеб. Изд. Мичуринск: Мич ГАУ, 2006. - 197 с.

9. Симиренко Л.П. Помология. Киев: Урожай, 1972. - Т. 3. - 442 с.

10. Тагиев ТМ., Мамедов А.М. Система развития плодоводства в Нахичеванской АССР // Труды Нахичеванского КЗОС, 1969. Выпуск VI. - С. 131-134.


Review

For citations:


Bagirov O.R. Assessment of technical and chemical indicators of forms of wild cherry. Agrarian science. 2017;(11-12):33-34. (In Russ.)

Views: 242


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0869-8155 (Print)
ISSN 2686-701X (Online)
X