Preview

Agrarian science

Advanced search

Morphofunctional changes in the jejunum and cecum of rabbits (Oryctolagus cuniculus domesticus) when using probiotic supplements “Enzimsporin” and L. brevis 47f

https://doi.org/10.32634/0869-8155-2025-401-12-28-35

Abstract

The effect of probiotics “Enzymosporin” and Lactobacillus brevis 47f (LB 47f) was considered. Observations showed that the experimental test subjects demonstrated normal health indicators, without abnormalities in the functioning of the main body systems throughout the study. Morphometric parameters of the jejunum indicate that it is most developed in animals raised with the addition of probiotic LB47f to the feed, its total wall thickness is 1,676 microns, which is 19.09% more than in rabbits of the control group, and 8.7% more than in animals of the second experimental group. Thus, it can be concluded that in the jejunum of rabbits of the 2nd and 3rd experimental groups treated with probiotics, the processes of food digestion and assimilation of feed nutrients are more intense than in the control. The histological data obtained on the cecum at the end of the experiment allow us to judge the visible differences in the indicators of the experimental and control groups. The thickness of the mucous membrane in the 2nd group is 5.2% less than in the control, and in the 3rd group, on the contrary, it is 5.3% more (p ≤ 0.05). Morphometric parameters of the cecal wall of animals of both experimental groups indicate an increase in the submucosal layer relative to the control: by 39.2% in group 2 and by 21.4% in group 1. The thickness of the muscular membrane of the cecum in both experimental groups of rabbits was higher than the control: by 17.7% in group 2 and 0.9% in group 3.

About the Authors

A. V. Zolotova
K.G. Razumovsky Moscow State University of technologies and management (the First Cossack University)
Russian Federation

Anastasia Vladimirovna Zolotova, Candidate of Biological Sciences, Аssociate Рrofessor

73 Zemlyanoy Val Str., 109004, Moscow



T. I. Horeva
K.G. Razumovsky Moscow State University of technologies and management (the First Cossack University)
Russian Federation

Tatiana Ivanovna Horeva, Senior Laboratory Assistant

73 Zemlyanoy Val Str., 109004, Moscow



V. M. Gaffarova
K.G. Razumovsky Moscow State University of technologies and management (the First Cossack University)
Russian Federation

Victoria Marsovna Gaffarova, Head of the Microbiology Laboratory

73 Zemlyanoy Val Str., 109004, Moscow



S. S. Safonova
Russian Timiryazev State Agricultural University
Russian Federation

Stanislava Sergeevna Safonova, Assistant

49 Timiryazevskaya Str., Moscow, 127550



References

1. Косилов В.И., Юлдашбаев Ю.А., Ермолова Е.М., Ермолов С.М., Неверова О.П., Долгая М.Н. Влияние сорбента и пробиотика на продуктивность цыплят-бройлеров. Аграрная наука. 2025; (2): 108–114. https://doi.org/10.32634/0869-8155-2025-391-02-108-114

2. Хазиахметов Ф.С., Хабиров А.Ф., Ребезов М.Б. Влияние пробиотиков «Стимикс Зоостим» и «Нормосил» на обменные процессы и интенсивность роста телят. Аграрная наука. 2019; (4): 23–25. https://doi.org/10.32634/0869-8155-2019-324-4-23-25

3. Магомедалиев И.М., Некрасов Р.В., Чабаев М.Г., Джавахия В.В., Глаголева Е.В., Карташов М.И. Влияние пробиотического комплекса на продуктивные качества и обменные процессы у растущего откармливаемого молодняка свиней. Аграрная наука. 2020; (1): 22–26. https://doi.org/10.32634/0869-8155-2020-334-1-22-26

4. Ушакова Н.А., Некрасов Р.В., Правдин И.В., Сверчкова Н.В., Коломиец Э.И., Павлов Д.С. Механизмы влияния пробиотиков на симбионтное пищеварение. Известия Российской академии наук. Серия: Биологическая. 2015; (5): 468–476. https://doi.org/10.7868/S0002332915050136

5. Романова Е.М., Спирина Е.В., Любомирова В.Н., Романов В.В. Гистологическая характеристика кишечника африканского клариевого сома (Clarias gariepinus) на фоне использования пробиотика «Споротермин». Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. 2019; (4): 76–82. https://doi.org/10.18286/1816-4501-2019-4-76-82

6. Хорева Т.И., Золотова А.В., Гаффарова В.М., Смородинская С.В., Джавахия В.В., Глаголева Е.В. Влияние пробиотических добавок «Энзимспорин» и Lactobacillus brevis 47f на клинические и биохимические показатели крови и мясную продуктивность калифорнийских кроликов. Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2025; (2): 296–302. https://www.elibrary.ru/jzipcc

7. Хорева Т.И., Гаффарова В.М., Золотова А.В., Иванов С.С., Климова А.П., Головачева Н.А. Гистофизиология селезенки и печени кроликов при скармливании пробиотиков «Энзимспорин» и Lactobacillus brevis 47f. Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. 2025; (3): 187–193. https://www.elibrary.ru/dbpfwd

8. Saarela M., Lähteenmäki L., Crittenden R., Salminen S., Mattila-Sandholm T. Gut bacteria and health foods— the European perspective. International Journal of Food Microbiology. 2002; 78(1–2): 99–117. https://doi.org/10.1016/S0168-1605(02)00235-0

9. Овчарова А.Н. и др. Морфологическая характеристика иммунной системы мышей BALB/c при нарушении состава микрофлоры и коррекции его пробиотиками «Энтероцин» и «Колибактерин». Российский медико-биологический вестник им. академика И.П. Павлова. 2009; 17(1): 8–18. https://www.elibrary.ru/khqftr

10. Овчарова А.Н., Макарова О.В., Серебряков С.Н., Тихонова Н.Б., Козловский Ю.Е. Влияние колисодержащих пробиотических препаратов на кишечную микрофлору и гистроструктуру тонкой, толстой кишки и органов иммунной системы при экспериментальном первичном дисбиозе у мышей. Проблемы биологии продуктивных животных. 2012; (4): 96–107. https://www.elibrary.ru/pvtlyj

11. Золотова Н.А., Козловский Ю.Е., Тихонов Е.А., Макарова О.В., Козловская Г.В., Чертович Н.Ф. Морфологическая характеристика слизистой оболочки ободочной кишки у крыс Спрейг-Доули при воздействии пробиотика Lactobacillus plantarum. Клиническая и экспериментальная морфология. 2018; (2): 36–41. https://www.elibrary.ru/xsvomp

12. Tufarelli V. et al. Effects of a multi-strain probiotic on productive traits, antioxidant defence, caecal microbiota and short-chain fatty acid profile, and intestinal histomorphology in rabbits. Animal Bioscience. 2025; 38(6): 1247–1258. https://doi.org/10.5713/ab.24.0716

13. Abdel-Khalek A.E., Kalaba Z.M., El-Gogary M.R. Functional, Anatomical and Histological Development of Caecum in Rabbits. Current Research in Poultry Science. 2011; 1(2): 54–65. http://doi.org/10.3923/crpsaj.2011.54.65

14. Amiry A.F., Kigata T., Shibata H. Wall thickness and mucous cell distribution in the rabbit large intestine. Journal of Veterinary Medical Science. 2019; 81(7): 990–999. https://doi.org/10.1292/jvms.19-0159

15. Liu Y., Wang J., Wu C. Modulation of Gut Microbiota and Immune System by Probiotics, Pre-biotics, and Post-biotics. Frontiers in Nutrition. 2022; 8: 634897. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.634897

16. Кочетков Н.И., Никифоров-Никишин Д.Л., Смородинская С.В., Климук А.А., Головачева Н.А. Положительный опыт применения штамма Lactobacillus brevis 47f на рыбоводно-биологические, гематологические и гистологические показатели молоди стерляди (Acipenser ruthenus). Рыбное хозяйство. 2024; (4): 96–107. https://doi.org/10.36038/0131-6184-2024-4-96-107

17. Saxelin M., Tynkkynen S., Mattila-Sandholm T., de Vos W.M. Probiotic and other functional microbes: from markets to mechanisms. Current Opinion in Biotechnology. 2005; 16(2): 204–211. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2005.02.003

18. Курчаева Е.Е., Сафонов В.А., Востроилов А.В., Турусов В.И., Высоцкая Е.А., Олейникова Е.М. Эффективность использования пробиотического препарата «Энзимспорин» при выращивании кроликов. Ветеринария и кормление. 2025; (2): 59–65. https://doi.org/10.30917/att-vk-1814-9588-2025-2-13

19. Ouwehand A.C., Kirjavainen P.V., Shortt C., Salminen S. Probiotics: mechanisms and established effects. International Dairy Journal. 1999; 9(1): 43–52. https://doi.org/10.1016/S0958-6946(99)00043-6


Review

For citations:


Zolotova A.V., Horeva T.I., Gaffarova V.M., Safonova S.S. Morphofunctional changes in the jejunum and cecum of rabbits (Oryctolagus cuniculus domesticus) when using probiotic supplements “Enzimsporin” and L. brevis 47f. Agrarian science. 2025;(12):28-35. (In Russ.) https://doi.org/10.32634/0869-8155-2025-401-12-28-35

Views: 23


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0869-8155 (Print)
ISSN 2686-701X (Online)