Preview

Agrarian science

Advanced search

Poultry meat production in the regions of the russian federatiuon: current state and prospects of its innovative development

Abstract

The article is devoted to the solution of a relevant task - the development of the priority directions of economic efficiency increase of poultry meat production, and a complex of the perspective scientifically-based actions providing dynamic development of the branch under the modern conditions. The research is based on the hypothesis, that only integrated solution of organizational, economic and technological problems on the basis of the latest scientific developments, adaptation of the production to the requirements of the market will promote increase in the efficiency of the branch. Doing the research some methods were used, such as observation, analysis, comparison, generalization; monographic, abstract and logical, economical and statistical ones. It is emphasized, that nearly half of the meat resources produced in the domestic market is the poultry providing availability of animal origin protein. On the basis of the analysis of statistical data on production of poultry leading regions in 2016 are determined. The authors along with the Federal Scientific Research Center of All-Russian Scientific Research Institute of Poultry Processing Industry of the RAS developed a model of innovative and technological development of poultry farming and approved it on the farms in various regions of Russia. The research allows to define the priority directions of the further functioning of the branch in the Russian regions from the point of view of sustainable development, using the economically justified resource-saving technologies. The results of the research can be used during working-out of the regional programs of poultry farming development.

About the Authors

V. I. Fisinin
Federal State Budget Scientific Institution Federal Scientific Center “All-Russian Research and Technological Poultry Institute" of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


V. S. Buyarov
Federal State Educational Establishment of Higher Education «Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin»
Russian Federation


A. V. Byarov
Federal State Educational Establishment of Higher Education «Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin»
Russian Federation


V. G. Shumetov
Federal State Educational Establishment of Higher Education «Orel State Agrarian University named after N.V. Parakhin»
Russian Federation


References

1. Буяров В.С., Буяров А.В., Сахно О.Н. Инновационные разработки и их освоение в промышленном птицеводстве // Аграрный научный журнал. - 2015. - № 12. - С. 69-75.

2. Фисинин В.И., Егоров И.А., Буяров В.С., Буяров А.В. Инновационно-технологическое развитие птицеводства России // Вестник Орел ГАУ - 2014. - № 5. - С. 141-150.

3. Бобылева ГА. Направления, определяющие развитие птицеводства на ближайшую перспективу // Птица и птицепродукты. - 2017. - № 3. - С. 22-25.

4. Бобылева ГА. Влияние модернизации на уровень эффективности отрасли птицеводства // Птица и птицепродукты. 2014. № 1. С. 1114.

5. Буяров В.С., Сахно О.Н., Буяров А.В. Ресурсосберегающие технологии как основа импортозамещения в животноводстве и птицеводстве // Вестник Орел ГАУ - 2016. - № 2. - С. 21-32.

6. Clark Ed. 10 ideas that will change poultry nutrition and health // Feed International. - 2009. - Vol. 30. - № 6. - Р 10-11.

7. Czarick M. Van Wicklen G. 15 cost-saving ideas for poultry housing / Mike Czarick and Garu van Wicklena // Poultry International. - 2009. - Vol.48. - No.4. - P.18-20.

8. Lumb S. Space rewards innovation in the poultry industry // Poultry International. - 2010. - Vol. 49. - № 12. - P 34-35.

9. Evans T Poultry now a third of all meats // Poultry International. - 2008. - Vol. 47. - No. 8. - Р 30, 32.

10. Evans T World poultry output up, but trade falls // Poultry International. - 2009. - Vol. 48. - No. 8. - Р.10, 12.

11. Evans T Global recession hits demand, output, trade // Poultry International. - 2009. Vol. 48. - No. 8. - Р 18, 20.

12. Mottet A., Tempio G. Global poultry production: current state and future outlook and challenges // The Proc. XXV World’s Poultry Cong., Sep. 5-9, 2016, Beijing, China. - Invited Lecture Papers. - P 1-8.

13. Porter Tom. E. Future challenges and the need for poultry science research: a global perspective/ The Proc. XXV World’s Poultry Cong., Sep. 5-9, 2016, Beijing, China. - Invited Lecture Papers. - P 9-13.

14. Фисинин В.И. Перед будущим засучим рукава // Животноводство России. - 2016. - Спецвыпуск. - С. 2-4.

15. Гущин В.В. Подведены итоги 2016 года, определены задачи на будущее // Птица и птицепродукты. - 2017. - № 2. - С. 6-8.

16. Gerden E. Russian poultry industry ushers in new era with WTO accession // Poultry International. - 2012. - Vol. 50. - № 2. - P. 14-17.

17. Петриков А.В. Об основных направлениях развития аграрной экономической науки // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. - 2016. - № 12. - С. 2-5.

18. Ижикова Т., Худобина Н. Белогорье - мясная столица России / Мясная промышленность. - 2017. - № 3 (118). - С. 45-50.

19. Гудыменко В.И., Ноздрин А.Е. Эффективность выращивания цыплят-бройлеров по разной технологии // Известия Оренбургского ГАУ - 2014. - № 3 (47). - С. 128-131.

20. Фисинин В.И., Кавтарашвили А.Ш. Биологические и экономические аспекты производства мяса бройлеров в клетках и на полу // Птицеводство. - 2016. - № 5. - С. 25-31.

21. Бобылева Г.А. Модернизация и инновационное развитие птицеводства Российской Федерации: автореф. дис.. доктора эконом. наук. - М., 2013. - 39 с.

22. Бобылева Г.А. Обеспечим достижение намеченных целей // Птица и птицепродукты. - 2015. - № 1. - С.8-9.

23. Буяров А.В., Буяров В.С. Приоритетные направления развития мясного птицеводства в России // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. - 2015. - № 6 (128). - С. 165-171.

24. Алтухов А.И., Дрокин В.В., Журавлев А.С. Продовольственная безопасность и импортозамещение - основные стратегические задачи современной аграрной политики // Экономика региона. - 2015. - № 3. - С. 256-266. doi 10.17059/2015-3-21.

25. Самыгин Д.Ю., Барышников Н. Г, Мизюркина Л.А. Проектная модель развития аграрной экономики: продовольственный аспект // Экономика региона. - 2017. Т. 13, вып. 2. - С. 591-603. doi 10.17059/2017-2-23.

26. Нечаев В.И., Фетисов С.Д. Экономика промышленного птицеводства: монография. - Краснодар, 2010. - 150 с.

27. Bogosavlyevic-Boskovic S., Rakonjac S., Doskovic V. and Petrovic M.D. Broiler rearing systems: a review of major fettening results and meat quality traits // World’s Poultry Science Journal. - 2012. - Vol. 68. - No. 2. - P 217- 228. doi 10.1017/S004393391200027X

28. Аганбегян А.Г, Порфирьев Б.Н. Замещение импорта продовольствия и развитие «зеленой» агроэкономики как стратегические ответы на антироссийские секторальные санкции // Аграрный сектор России в условиях международных санкций: вызовы и ответы: Материалы международной научной конференции (10-11 декабря 2014 г.) / РГАУ-МСХА им. К.А. Тимирязева. - М., 2015. - С. 26-56.

29. Акопян А., Ройтер Л. Состояние и перспективы развития коммерческих унитарных птицеводческих организаций / АПК: Экономика, управление. - 2017. - № 9. - С. 4-19.

30. Фисинин В.И., Ройтер Я.С., Ройтер Л.М., Акопян А.Г Снижение импорта в птицеводстве - потенциал роста конкурентоспособности отрасли // Птица и птицепродукты. - 2017. - № 2. С. 67-69.


Review

For citations:


Fisinin V.I., Buyarov V.S., Byarov A.V., Shumetov V.G. Poultry meat production in the regions of the russian federatiuon: current state and prospects of its innovative development. Agrarian science. 2018;(2):30-38. (In Russ.)

Views: 1692


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0869-8155 (Print)
ISSN 2686-701X (Online)
X