Preview

Agrarian science

Advanced search

Amino acid and fatty acid content in meat after various techniques and periods of rearing broiler chickens

Abstract

The article shows the results of the study on amino acid and fatty acid content in meat of 38-day-old and 49-day-old broiler chickens after cage rearing and floor rearing. There was established that on 38 day of the cage rearing, the amino acid content was higher than after the floor rearing. The number of amino acids did not significantly differ between the red and white meat after the cage rearing, however, the content of isoleucine, leucine, valine, phenylalanine in the white meat was 1.2% higher after the cage rearing. On 49 day, the content of these amino acids decreased by 1.2% both in red and white meat after the cage rearing. The results of the study on fatty acid content in poultry (breast, thigh) after the cage rearing and floor rearing did not show any significant differences in the composition of 35 saturated fatty acid, but there were revealed differences in the content of monounsaturated and polyunsaturated fatty acids in the red and white meat. It indicates that the fatty acid content mainly depends on meat type (red or white) postmortem enzymatic lipase (lipolysis) or dehydratase (hydrogen abstraction with increasing number of double bonds) activity and to a lesser extent on poultry rearing (fattening periods and rearing technique).

About the Authors

V. I. Fisinin
Federal Scientific Center “All-Russian Research and Technological Poultry Institute” of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


I. P. Saleeva
Federal Scientific Center “All-Russian Research and Technological Poultry Institute” of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


V. S. Lukashenko
Federal Scientific Center “All-Russian Research and Technological Poultry Institute” of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


B. G. Volik
Branch of the Federal Scientific Center “All-Russian Research and Technological Poultry Institute” of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


D. Yu. Ismailova
Branch of the Federal Scientific Center “All-Russian Research and Technological Poultry Institute” of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


E. V. Gorachuk
Federal Scientific Center “All-Russian Research and Technological Poultry Institute” of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


E. A. Ovseychik
Federal Scientific Center “All-Russian Research and Technological Poultry Institute” of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


References

1. Фисинин, В.И. Птицеводство России - стратегия инновационного развития. / В.И. Фисинин // Российская академия сельскохозяйственных наук. - М. - 2009. - 148 с.

2. Фисинин, В.И. Птицеводство России в 2010 году: состояние и стратегические тренды инновационного развития отрасли / В.И. Фисинин // VII-й Международный ветеринарный конгресс по птицеводству. - 2011. - С. 5-19.

3. Фисинин, В.И. Состояние и перспективы инновационного развития птицеводства до 2020 года/ В.И. Фисинин // Мясная индустрия. - 2012. - №7. - С. 22-27.

4. Силкина, В.А. Мясные качества птицы / В.А. Силкина // Генетика и разведение животных. - 2015. - № 1. - С. 26-29.

5. Гудыменко, В.И. Эффективность выращивания цыплят-бройлеров по разной технологии / В.И. Гудыменко, А.Е. Ноздрин // Известия Оренбургского ГАУ - 2014. - № 3(47). - С. 128-131.

6. Лукашенко, В. С. Качество мяса бройлеров при различных способах выращивания / В.С. Лукашенко, М.А. Лысенко, B.В. Дычаковская, Синцова Л.В. // Птица и птицепродукты. - 2011. - № 3. - С. 34-37.

7. Кулова, Ф.М. Влияние различных способов содержания цыплят-бройлеров на динамику живой массы / Ф.М. Кулова, А.Н. Карапетянц // Материалы международной научно-практической конференции. - 2015. - С. 269-271.

8. Ноздрин, А.Е. Выращивание цыплят-бройлеров по новой технологии / А.Е. Ноздрин, В.И. Гудыменко // Вестник Курской ГСХА. - 2014. - № 5. - С. 60-62.

9. Гудыменко, В.И. Мясная продуктивность цыплят-бройлеров при выращивании по разной технологии / В.И. Гудыменко, А.Е. Ноздрин // Известия Оренбургского ГАУ. - 2014. - № 6 (50). - С. 136-139.

10. Лукашенко В.С. Мясные качества бройлеров при различных сроках убоя / В.С. Лукашенко, М.А. Лысенко, В.В. Дычаковская, В.В. Слепухин, В.Г Шоль // Материалы XVII Международной конференции «Инновационные разработки и их освоение в промышленном птицеводстве». Сергиев Посад, 2012. - С. 363365.

11. Хамитова, В. Напольное содержание бройлеров с поэтапным убоем стада / В. Хамитова, А. Османян, А. Герасимов, И. Чередов // Птицеводство. - 2012. - № 12. - С. 13-15.

12. Cheng, FY, C.W. Huang, TC. Wan, YT Liu, L.C. Lin, and C.Y Lou Chyr (2008): Effect of free-range farming on carcass and meat qualities of black-feathered Taiwan native chicken. Asian-Aust. J. Anim. Sci., 21, 1201-1206.

13. Lin C.Y, H.Y Kuo and TC. Wan (2014): Effect of free-range rearing on meat composition, physical properties and sensory evaluation in Taiwan game hens. Asian Aust. J. Anim. Sci., 27, 880-885.


Review

For citations:


Fisinin V.I., Saleeva I.P., Lukashenko V.S., Volik B.G., Ismailova D.Yu., Gorachuk E.V., Ovseychik E.A. Amino acid and fatty acid content in meat after various techniques and periods of rearing broiler chickens. Agrarian science. 2018;(3):32-36. (In Russ.)

Views: 505


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0869-8155 (Print)
ISSN 2686-701X (Online)
X