Preview

Agrarian science

Advanced search

Economic evaluation of prevention of stress in broiler chickens in the pre-slaughter period

Abstract

A study on the effect of the SPAO-complex on the gross output of meat, its qualitative indicators determining the efficiency of pharmacological anti-tress therapy was performed at the industrial site of the broiler poultry farm, the SPAO-complex was used at a dose of 185 mg/kg bw for 4 days at the final stage of fattening period. We used our own methods for economic evaluation of anti-stress therapy at the final stage of the bird rearing which was adapted to poultry farming and based on general principles of determination of economic efficiency of veterinary activities. Despite of the high price of the SPAO-complex, its efficiency was justified by a high economic result. A unique mechanism of drug effect led to safety and growth of body weight at the final stage of fattening period. The anti-stress activity of the complex reduced traumatism, had a positive effect on the product quality, the index of the first-grade meat output increased by 5-7%. Due to the fact that the use of the SPAO-complex contributed to the achievement of a high economic result by increasing the product quantity or improving its quality, it profited from 1.17 to 1.37 rubles per every ruble of veterinary costs provided. The developed algorithm for calculating the economic efficiency of the impact of anti-stress activity is based on the application of a variable set of production indicators, it has practical importance, since it allows efficient management of material resources with increased veterinary costs during the production of poultry.

About the Authors

N. A. Zhuravel
South Ural State Agrarian University
Russian Federation


A. V. Miftakhutdinov
South Ural State Agrarian University
Russian Federation


V. V. Zhuravel
South Ural State Agrarian University
Russian Federation


References

1. Фисинин В.И., Кавтарашвили А.Ш. Биологические и экономические аспекты производства мяса бройлеров в клетках и на полу // Птицеводство. - 2016. - № 5. - С. 25-31.

2. Фисинин, В.И. Ройтер Я.С., Ройтер Л.М., Акопян А.Г Снижение импорта в птицеводстве - потенциал роста конкурентоспособности отрасли // Птица и птицепродукты, 2017. - № 2. - С. 67-69.

3. Мифтахутдинов А.В. Продуктивность кур родительского стада с разным уровнем стрессовой чувствительности Вестник Курганской ГСХА. - 2012. - № 3(3). - С. 64-65.

4. Мифтахутдинов А.В. Взаимосвязь тонической неподвижности и продуктивности у кур с разной стрессовой чувствительностью Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. 2011. - Т 207. - С. 340-345.

5. Ваганов Е.Г, Тихонов С.Л., Мифтахутдинов А.В. Продуктивность кур c разной стрессоустойчивостью // Товаровед продовольственных товаров. 2014. - № 11. - С. 15-18.

6. Тихонова Н.В., Кудряшов Л.С., Ваганов Е.Г, Мифтахутдинов А.В., Першина Е.И. Стрессоустойчивость, продуктивность и биологическая ценность мяса кур // Мясная индустрия. 2014. - № 12. - С. 44-46.

7. Кейзи М. Оуэнс. PSE-маркер в индейководстве [Электронный ресурс] / Научно-популярный портал «Биомедиа. - Режим доступа: http://биомедиа.рф/nauka-i-praktika/tehnologii-i-innovacii/894-pse-marker-v-indeykovodstve.html

8. Кавтарашвили А., Колокольникова Т Проблема стресса и пути ее решения // Животноводство России. 2010. - № 5. - С. 17-20.

9. Фисинин В.И., Егоров И.А., Егорова Т.В., Шевяков А.Н., Болгов А.Е., Лери Н.А. Снижение токсичности комбикормов для цыплят-бройлеров при использовании шунгита // Птицеводство. 2016. - № 2. - С. 23-27.

10. Суханова С.Ф. Эффективность выращивания гусят-бройлеров при использовании пробиотика лактобифадол // Основные направления развития агробизнеса в современных условиях Материалы I Всероссийской научно-практической конференции. 2017. - С. 179-183.

11. Суханова С.Ф. Эффективность выращивания гусят-бройлеров при использовании цеолитсодержащей добавки стимул // Основные направления развития агробизнеса в современных условиях Материалы I Всероссийской научно-практической конференции. 2017. - С. 187-190.

12. Суханова С.Ф. Эффективность использования кормовой добавки левисел при производстве мяса гусят-бройлеров // Современные проблемы животноводства в условиях инновационного развития отрасли Материалы Всероссийской научно-практической конференции. 2017. - С. 225-227.

13. Журавель Н.А., Аносов Д.Е., Мифтахутдинов А.В. Экономическая эффективность фармакологической профилактики стрессов при выращивании ремонтного молодняка и содержания родительского стада кур мясного направления продуктивности // Достижения науки и техники АПК. 2017. - № 1. - С. 44-48.

14. Пономаренко В.В., Мифтахутдинов А.В. Сравнительная фармакологическая активность спао-комплекс и цитрата лития при профилактике стрессов в птицеводстве // Достижения науки и техники АПК. 2015. - Т 29. - № 9. - С. 50-53.

15. Фисинин В.И., Мифтахутдинов А.В., Пономаренко В.В., Аносов Д.Е. Антистрессовая активность и эффективность применения фармакологического комплекса спао курам родительского стада // Аграрный вестник Урала. 2015. - № 12 (142). - С. 54-58.

16. Аносов Д.Е., Пономаренко В.В., Мифтахутдинов А.В. Стресс-протективные свойства фармакологического комплекса спао при переводе, вакцинации и спайкинге кур // Advances in Agricultural and Biological Sciences. 2015. - Т. 1. - № 1. - С. 23-28.

17. Фисинин В.И., Митрохина А.С., Терман А.А., Мифтахутдинов А.В. Продуктивность цыплят-бройлеров при использовании фармакологической композиции СМ-комплекс // АПК России. - 2016. - Т 75. - № 1. - С. 35-40.

18. Аносов Д.Е., Митрохина А.С., Мифтахутдинов А.В. Эффективность фармакологического комплекса см при дебикировании и откорме цыплят // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2015. - Т 1. - № 2. - С. 11-18.

19. Никитин, И.Н. Организация ветеринарного дела. С-ПБ: Лань, 2012. - 288 с.

20. Методика определения экономической эффективности ветеринарных мероприятий //Ветеринарное законодательство. Т 1. Под редакцией В.М. Авилова. М. 2000. - С. 293-326.


Review

For citations:


Zhuravel N.A., Miftakhutdinov A.V., Zhuravel V.V. Economic evaluation of prevention of stress in broiler chickens in the pre-slaughter period. Agrarian science. 2018;(3):39-42. (In Russ.)

Views: 290


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0869-8155 (Print)
ISSN 2686-701X (Online)
X