Preview

Agrarian science

Advanced search

Effect of fertilizers on the yield and quality of table grapes in Ganja-Kazakh region of Azerbaijan

Abstract

The article gives the results of studies on the effect of fertilizers on the yield and quality of grapes in the Ganja-Kazakh zone of Azerbaijan. The Ganja-Kazakh region is one of the most important sustainable developing agrarian economic regions of Azerbaijan. Grapes have been one of the main crops of this region and its cultivation area has been expanding every year. The research was conducted in «Amin» of the Samukh region located in the western part of Azerbaijan in 2015-2017. The soil of the experimental site is carbonate, gray-brown (chestnut), medium-heavy-scraggy. The research was carried out on Tabrizi grapes. The rational use of fertilizers is one of the important conditions for modern agriculture, because it ensures high yields. Recently, there has been a tendency toward the rational use of mineral fertilizers used both separately and together with organic fertilizers. In the republic, the cultivation areas of table grapes have been growing every year, the technology of their production has been improved, and the profitability has been increasing. The highest yield and qualitative indices were obtained in the following variant: background + N90P120K90 - 172.5 c/ha, increase in yield in comparison with the variant without fertilizers - 59.5 c/ha or 71.7% of grapes, sugar content - 18.6 g/100 cm3, titratable acidity - 5.2 g/dm3 and nitrates - 49.6 mg/kg. At the same time, the nitrate content did not exceed the limit of the allowable concentration (60 mg/kg in wet weight). Studies have established that, in order to obtain high-quality harvest of table grapes and restore fertility of the soil in this zone, fertilizers should normally be used in the following quantity: 10 t of manure per ha + N90P120K90kg/ha.

About the Author

G. F. Abbasova
Azerbaijan State Agricultural University
Russian Federation


References

1. Алекперов А.М., Гейдаров Э.Э., Фаталиев Х.К. Усовершенствованная установка для получения столовых виноматериалов // M.: Виноделие и виноградарство, 2016. - № 1. - С. 12-14.

2. Егоров Е.А. Виноградарство России: настоящее и будущее / Егоров Е.А., Аджиев A.M., Серпуховитина К.А., Трошин Л.П., Жуков А.И., Гусейнов Ш.Н., Алиева А.Н. Изд. Дом «Новый день». Махачкала, 2004. - 438 с.

3. Красильников А.А., Руссо Д.Э. Влияние микроэлементов на рост и развитие побегов, площадь листьев и продуктивность винограда // M.: Виноделие и виноградарство, 2015. - № 2. - С. 40-44.

4. Малых Г.П., Магомадов А.С., Кудряшова А.Г Влияние микроудобрений на урожай и экономичность выращивания винограда на песках // M.: Виноделие и виноградарство, 2015. - № 5. - С. 56-58.

5. Маркелов В.А. Агроэкологическая и экономическая эффективность систем удобрений виноградников Краснодарского края: Дисс.. к.с.н. Краснодар,1998. - 115 с.

6. Оганесянц Л.А., Панасюк А.Л. Состояние мирового рынка винограда и вина в 2014-2015 гг. (по материалам OIV) // M.: Виноделие и виноградарство, 2016. - № 1. - С. 4-6.

7. Панахов Т, Салимов В., Наджафов Д. Ампелографические особенности некоторых аборигенных сортов винограда Азербайджана // M.: Виноделие и виноградарство, 2015. - № 1. - С. 44-47.

8. Расулов А.Т Выращивание качественного столового винограда для хранения // M.: Виноделие и виноградарство, 2015. - № 3. - С. 48-49.

9. Романенко Е.С., Лысенко С.Н., Соссюра Е.А., Нуднова А.Ф. Современное состояние и перспективы развития виноградовинодельческой отрасли в Ставропольском крае // M.: Виноделие и виноградарство, 2015. - № 4. - С. 4-7.

10. Руссо Д.Э., Красильников А.А. Научно-обоснованная система применения некорневых удобрений виноградников в Черноморской зоне Кубани // M.: Виноделие и виноградарство, 2015. - № 5. - С. 53-55.

11. www/stat.gov/az


Review

For citations:


Abbasova G.F. Effect of fertilizers on the yield and quality of table grapes in Ganja-Kazakh region of Azerbaijan. Agrarian science. 2018;(5):53-55. (In Russ.)

Views: 446


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0869-8155 (Print)
ISSN 2686-701X (Online)
X