Preview

Agrarian science

Advanced search

Down and wool efficiency of sheep

https://doi.org/10.32634/0869-8155-2018-320-11-28-30

Abstract

In the Tuva Republic, one of the basic reserves for the production of a wide range of environment-friendly products, which are in demand in both domestic and world markets, is the revival of coarse-haired goat breeding. The study was conducted on goats of the following age and gender groups: bucks, does, doelings and bucklings. The down efficiency was studied by individual evaluation of down each animal had produced. After that during the spring shearing the amount of wool yield was evaluated. The down and wool efficiency of coarse-haired goats in the southern zone of Tuva was studied. The basic economically useful features were established: down and wool production in the context of age and gender groups, morphological structure of wool and thinness of different types of fibers. It was established that Tuvan goats have high potential of down productivity, characterized by a rather large amount of down produced (341.2-600.0 g). The content of down in the wool (82.2-91.1%), scouring yield from raw wool (95.9-98.0) and thinness (17.5-20.4 ym) corresponding to the cashgora goats were equal to or higher than the same parameters of local and other goat wool breeds in Russia and CIS countries.

About the Authors

R. S. Irgit
Federal State Budgetary Educational Institution Tuvan State University
Russian Federation


T. A. Saaya
Department of Agriculture of Erzinsky District of the Tuva Republic
Russian Federation


S. H. Ondar
Federal State Budgetary Educational Institution Tuvan State University
Russian Federation


Y. A. Yuldashbaev
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


R. S. Salbyrin
Federal State Budgetary Educational Institution Tuvan State University
Russian Federation


G. L. Oyun
Federal State Budgetary Educational Institution Tuvan State University
Russian Federation


References

1. Альмеев И.А., Мамаев С.Ш., Тойгонбаев С. - Монгольские кашмирские козы в Кыргызстане // Агропресс. - № 3 (24). - Бишкек, 2006. - С. 46.

2. Альмеев И.А. Методы создания и характеристика нового типа пуховых коз Киргизии. / И.А. Альмеев // Автореф. дисс. на соиск. уч. ст. к.с.-х.н. Фрунзе: 1985. - 21 с.

3. Бодров, А. Козоводство в России: вчера и сегодня / А. Бодров // Животноводство России. - 2009. - № 11. - С. 8-9.

4. Дмитриев Н.Г, Паронян И.А. Генетические ресурсы сельскохозяйственных животных в России и сопредельных странах. - Санкт-Петербург: ВНИИГРЖ, 1994.

5. Забелина, М.В. Козоводство - перспективная отрасль животноводства / М.В. Забелина, М. В. Белова, Е. Ю. Рейзбих // Овцы, козы, шерстяное дело. - 2009. - № 3. - С. 25-29

6. Мусалаев Х.Х., Палаганова ГА. Состояние и пути совершенствования козоводства Дагестана // Овцы, козы, шерстяное дело. - 2013. - № 2. - С. 71-73.

7. Нуралиев М.Т. Особенности пуховой продуктивности казахских грубошерстных коз южного региона Республики Казахстан // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. - Вып. 30-1. - Т. 2. - 2011.

8. Нуржанов Б.С. Пуховая и мясная продуктивность козовалухов оренбургской породы в зависимости от уровня протеинового питания: автореф. дис. канд. с.-х. наук: 06.02.04 / Нуржанов Баер Серекпаевич - Оренбург, 2007. - 24 с.

9. Раднаев, Б.Л. Подходы к эколого-экономической оценке процессов опустынивания территорий / Б.Л. Раднаев, А.С. Михеева // Регион: экономика и социология. - 2010. - № 3. - С. 190-200.

10. Сафаров Т.С. Шерстная продуктивность местных коз в условиях Таджикистана // Кишоварз. - 2015. - № 3. - С. 51-52.

11. Сохранение и рациональное использование генофонда животных / В.А. Багиров [и др.] // Доклады Российской академии сельскохозяйственных наук. - 2009. - № 2. - С. 37-42.

12. URL: https://agricultural_animals.academic.ru/1487/.

13. Чикалев А.И., Юлдашбаев Ю.А. Козоводство: учебник - М.: ГЭОТАР Медиа, 2012. - С.131-132.


Review

For citations:


Irgit R.S., Saaya T.A., Ondar S.H., Yuldashbaev Y.A., Salbyrin R.S., Oyun G.L. Down and wool efficiency of sheep. Agrarian science. 2018;(11-12):28-30. (In Russ.) https://doi.org/10.32634/0869-8155-2018-320-11-28-30

Views: 591


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0869-8155 (Print)
ISSN 2686-701X (Online)
X