Preview

Agrarian science

Advanced search

Grain quality of winter wheat varieties

Abstract

During 2006-2015 in accordance with the methods of the national standards assessed technological and baking properties of grain of winter wheat cultivars Bezenchukskaya 380, Bezenchukskaya 616, Turquoise. A negative influence of heavy (250% to normal) moisturizing period of grain filling and high temperature (38,8 °C) in the phase of wax ripeness on the quantity and quality of gluten. The studied varieties of winter wheat in the typical meteorological conditions of the Middle Volga region stably form the grain of the first class: mass fraction of protein in grain - to 15,2-17,6%, wet gluten - to 38,9-43% of the number of drop - 401-416, nature, 818-826 g/l the potential of the rheological properties of the test exceed the standard for strong wheat: liquefaction test - 40 E. f., the formation and stability test is 13,5-17,5 minutes, calorimetrically rating - 88-98 units calorimetry. The amount of bread - 840-1125 ml with an overall score of 4,4-4,8 points. Meteorological conditions years cause high phenotypic variability of the rheological properties of the test (CV=46,5-71,3%), the average variability of characteristics: falling number (CV=12,2-14%), mass fraction of protein in grain (CV=9,9-12,2%), total score of bread (CV=7,2-10,9 %), low grain (CV=4,2-4,3%).

About the Authors

A. F. Sukhorukov
researcher Federal state budgetary scientific institution «Samara research Institute of agriculture named after N. M. Tulyikov»
Russian Federation


A. A. Sukhorukov
researcher Federal state budgetary scientific institution «Samara research Institute of agriculture named after N. M. Tulyikov»
Russian Federation


E. N. Shabolkina
researcher Federal state budgetary scientific institution «Samara research Institute of agriculture named after N. M. Tulyikov»
Russian Federation


L. V. Pronovich
researcher Federal state budgetary scientific institution «Samara research Institute of agriculture named after N. M. Tulyikov»
Russian Federation


References

1. Букреева Г. И. К вопросу об оценке качества зерна пшеницы/ Г.И. Букреева, М. И. Домченко, Е. Е. Мельникова// 100 лет на службе АПК: традиции, достижения, инновации. Сб. науч. трудов в честь 100-летия со дня основания Краснодарского НИИСХ им. П. П. Лукьяненко. - Краснодар: Эдви, 2014. - С. 181 -189.

2. Грабовец А. И. Озимая пшеница/ А. И. Грабовец, М. А. Фоменко. - Ростов-на-Дону: Юг, 2007. - С. 243-271.

3. Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию. Т. 1. Сорта растений. - М., 2015. - С. 5-10.

4. ГОСТ Р 52554 - 2006. Пшеница заготовляемая.

5. ГОСТ Р 54478 - 2011. Зерно. Методы определения количества и качества клейковины в пшенице.

6. ГОСТ Р 54895 - 2012. Зерно. Методы определения натуры.

7. ГОСТ Р 51404-99 (ИСО 5531-1-9). Методы определения физических свойств теста на фаринографе.

8. ГОСТ 10846-91. Зерно и продукты его переработки. Массовая доля белка в зерне.

9. ГОСТ 30498-97 (ИСО 3093-82). Зерновые культуры. Определение числа падения.

10. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Технологическая оценка зерновых, крупяных и зернобобовых культур. - М.: Госагропром СССР, 1988. - С. 3 - 78.

11. Сандухадзе Б. И. Качество зерна у сортов озимой пшеницы, созданных в НИИСХ ЦРНЗ/ Б. И. Сандухадзе, Н.С. Беркутова, Е.И. Давыдова// Селекция и семеноводство, 2005. - № 4. - С. 19-22.

12. Сухоруков А. Ф. Влияние генетических и метеорологических факторов на формирование качества зерна озимой пшеницы/ А. Ф. Сухоруков, Л. П. Кривова, А. А. Сухоруков// Известия Самарского научного центра Российской академии наук. - Самара: Издательство Самарского научного центра РАН, 2008. - С. 94-102.

13. Финни К. Ф. Качество твердозерной, мягкой и дурум пшениц/ К. Ф. Финни, У. Г. Ямазаки// Пшеница и ее улучшение. - М.: Колос, 1970. - С. 469-497.


Review

For citations:


Sukhorukov A.F., Sukhorukov A.A., Shabolkina E.N., Pronovich L.V. Grain quality of winter wheat varieties. Agrarian science. 2017;(4):6-9. (In Russ.)

Views: 367


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0869-8155 (Print)
ISSN 2686-701X (Online)
X