Preview

Agrarian science

Advanced search

Economic-and-biological and biochemical assessment of apple fruit from the VNIISPK program (zoned in 2008-2016)

Abstract

The economic-and-biological and biochemical assessments of fruit of seven summer and ten winter apple varieties included in the State Register of breeding achievements in 2008-2016 are given in this paper. The apple assortment has been replenished with 17 varieties for these years. Triploid summer and scab immune varieties Maslovskoye and Yablochny Spas have the largest size of fruits, 230 and 200 g, respectively. The varieties Osipovskoye and Avgusta stand out for the best taste qualities. Among the varieties with winter dates of maturing Aleksandr Boiko (200 g), Patriot (200 g) and Vavilovskoye (170 g) stand out for high marketability and weight of fruits, while Ivanovskoye and Orlovskiy Partizan are best ones in taste (4,4 points). The greatest content of sugars was noted in Osipovskoye, Dariona, Vavilovskoye, Ivanovskoye, Orlovskiy Partizan and Patri ot. Avgusta, Radost Nadezhdy, Bezhin Lug, Orlovskiy Partizan and Patriot had the greatest content of phenolic substances. The greatest content of ascorbic acid was in Ivanovskoye, Maslovskoye, Osipovskoye and Yubilar. Aleksandr Boiko and Vavilovskoye, winter triploid varieties with immunity to scab, are of special value. Columnar varieties Vostorg, Poezia and Priokskoye have also been included in the State Register for the Central and Central-Chernozem regions. These varieties are of great interest for amateur and farm orchards because they give an opportunity to establish super intensive orchards and obtain economic yield in the third year after planting. Priokskoye is the best variety among them. Its fruit are assessed by 4,5 point for appearance and 4,4 point for taste.

About the Authors

E. N. Sedov
FSBSI All-Russian research institute of fruit crop breeding (FGBNU VNIISPK)
Russian Federation


M. A. Makarkina
FSBSI All-Russian research institute of fruit crop breeding (FGBNU VNIISPK)
Russian Federation


Z. M. Serova
FSBSI All-Russian research institute of fruit crop breeding (FGBNU VNIISPK)
Russian Federation


References

1. Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков, В. В. Арасимович, Н. П. Ярош и др. - Л.: Агропромиздат, 1987. - 430 с.

2. Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур. - Орел: ВНИИСПК, 1995. - 504 с.

3. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. - Орел: ВНИИСПК, 1999. - 608 с.

4. Седов Е. Н. Селекция семечковых культур на устойчивость к парше и мучнистой росе - приоритетное направление науки / Е. Н. Седов // Садоводство и виноградарство. - 1992. - № 1. - С. 11 - 14.

5. Седов Е. Н. Селекция и новые сорта яблони. - Орел: ВНИИСПК, 2011. - 624 с.

6. Седов Е. Н. Колонновидная яблоня в интенсивном саду / Е. Н. Седов, С. А. Корнеева, З. М. Серова. - Орел: ВНИИСПК, 2013. - 64 с.

7. СедовЕ. Н. Инновации в изменении генома яблони. Новые перспективы в селекции / Е. Н. Седов, Г. А. Седышева, М. А. Макаркина, Н. С. Левгерова, З. М. Серова и др. - Орел: ВНИИСПК, 2015. - 336 с.

8. Седов Е. Н. Инновации и совершенствование сортимента яблони / Е. Н. Седов, Г. А. Седышева, З. М. Серова, Т. В. Янчук // Аграрная наука, 2016. - № 12. - С. 5 - 7.

9. Седов Е. Н. Приоритетные направления селекции. Новые сорта яблони для промышленных и любительских садов / Е. Н. Седов, З. М. Серова, Г. А. Седышева, М. А. Макаркина. - Орел: ВНИИСПК, 2016. - 64 с.

10. Ульяновская Е. В. Ускоренное создание иммунных к парше сортов яблони с использованием молекулярно-генетических методов исследования / Ульяновская Е. В., Седов Е. Н., Супрун И. И., Седышева Г. А., Серова З. М. - Краснодар, 2011. - 56 с.


Review

For citations:


Sedov E.N., Makarkina M.A., Serova Z.M. Economic-and-biological and biochemical assessment of apple fruit from the VNIISPK program (zoned in 2008-2016). Agrarian science. 2017;(4):10-13. (In Russ.)

Views: 331


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0869-8155 (Print)
ISSN 2686-701X (Online)
X