Preview

Agrarian science

Advanced search

Cultivation of rainbow trout on feed with abiepeptid and cobalt additives

https://doi.org/ 10.32634/0869-8155-2019-322-2-39-41

Abstract

An experiment was conducted on three groups of rainbow trout. Fish in group one and two received abiopeptide and cobalt respectively with feed. The peculiarities of fish-breeding indicators were revealed and the main exterior, interior and morphological parameters were studied, and the feed costs for the production of 1 kg of products and the chemical composition of the rainbow trout musculature with addition of abiopeptide and cobalt were determined. It has been established that the use of abiopeptide and its complex with cobalt did not have a significant effect on the exterior performance of trout. Minor changes in the relative mass of internal organs were revealed. The use of the studied additives led to an increase in the dry matter content by 0.6-2.5%. This was due to an increase in the fat content in the muscles by 0.8-3.4% and a slight decrease in the protein content. In the experimental variants 1 and 2, the weight gain, the yield of ichthyomass, the growth rate increased in comparison with the control while the cost of feed and protein per 1 kg of weight gain were reduced. Therefore, the introduction of the complex of abiopeptide and cobalt into the main ration for feeding the trout helps to improve the physiological state of the fish.

About the Authors

D. S. Shekhovtsov
FGBOU VO RGAU-MSHA named after K.A. Timiryazeva
Russian Federation


Yu. I. Esavkin
FGBOU VO RGAU-MSHA named after K.A. Timiryazeva
Russian Federation


S. A. Grikshas
FGBOU VO RGAU-MSHA named after K.A. Timiryazeva
Russian Federation


E. V. Kazakova
FGBOU VO RGAU-MSHA named after K.A. Timiryazeva
Russian Federation


References

1. Гусева Ю.А., Китаев А.А., Васильев А.А. Применение «Абиопептида» - гидролизата соевого белка в кормлении ленского осетра. - Саратов: ФГБОУ Саратовский ГАУ, 2016. - 134 с.

2. Есавкин Ю.И., Панов В.П., Золотова А.В. Пресноводное форелеводство. - LAP LAMBERT Academic Publishing, 2014. - 265 c.

3. Есавкин Ю.И., Грикшас С.А., Шеховцов Д.С. Особенности откорма радужной форели на теплых водах // Сборник ВНИИР: Интегрированные технологии аквакультуры в форелеводческих хозяйствах. - 2016. - С. 51-60.

4. Иванова Н.Т. Атлас клеток крови рыб. Сравнительная морфология и классификация форменных элементов крови рыб. - М., 1983. - 110 с.

5. Кублицкас А.К. Методика изучения жировых запасов, мясистости и весовых соотношений частей тела рыб // Типовые методики исследования продуктивности видов в пределах их ареалов. - Вильнюс, 1976. - Ч. II. - C. 104-109.

6. ОСТ 15.372.87. Вода для рыбоводных хозяйств. Общие требования и нормы.

7. Остроумова И.Н. Биологические основы кормления рыб. - СПб.: ГосНИОРХ, 2001. - 372 с.

8. Плохинский Н.А. Биометрия. - М.: Изд. МГУ, 1980. - 367 с.

9. Правдин И.Ф. Руководство по изучению рыб // М.: Пищевая промышленность, 1966. - 376 с.

10. Смирнов В.С., Божко А,М., Рыжков Л.П., Добринская Л.А. Применение метода морфофизиологических индикаторов в экологии рыб // Труды СевНИОРХ: Петрозаводск. - 1972. - Т. 7. - 215 с.

11. Щербина М.А., Гамыгин Е.А. Кормление рыб в пресноводной аквакультуре. - М.: Изд-во ВНИРО, 2006. - 360 с.

12. Фридман И. Л. Методические рекомендации по определению экономической эффективности мероприятий по рыбоводству и сырьевой базе пресноводных водоемов. - Л.: ГосНИОРХ, 1986. - 87 с.


Review

For citations:


Shekhovtsov D.S., Esavkin Yu.I., Grikshas S.A., Kazakova E.V. Cultivation of rainbow trout on feed with abiepeptid and cobalt additives. Agrarian science. 2019;(2):39-41. (In Russ.) https://doi.org/ 10.32634/0869-8155-2019-322-2-39-41

Views: 379


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0869-8155 (Print)
ISSN 2686-701X (Online)
X