Preview

Agrarian science

Advanced search

Analysis of biochemical composition of basic commodities used for creation of functional products

https://doi.org/10.32634/0869-8155-2018-320-11-49-53

Abstract

The article presents the results of the analysis of biochemical composition of raw materials, taking into account physiologically functional food ingredients in each specific type of fruit and vegetable commodities. The most important therapeutic and preventive factor for diabetics is a balanced diet. In modern dietetics, inulin is widely used against disease. The creation of functional food products based on inulin-containing vegetable commodities will provide functional anti-diabetic nutrition. In this regard, the development of new functional food products based on non-traditional types of plant commodities, for example, Jerusalem artichoke, is a promising area of the processing industry. The analysis revealed a wide range of products for the development of formulations of new functional multicomponent canned food manufactured from vegetable commodities based on Jerusalem artichoke. The development of the product was based on the pursuit to produce a product with several physiologically functional ingredients based on the commodity used. Since the developed product was designed as anti-diabetic products, the main commodity was Jerusalem artichoke, which has a wide range of native physiologically functional ingredients, such as inulin. Inulin has long been used for treatment and prevention of diabetes. The second component was pumpkin. Pumpkin is characterized by functional orientation due to significant amount of B-carotene (up to 26 mg/100 g), which has antioxidant activity. In addition, since apples contain organic acids (0.5-1%), which provide necessary acid balance in the body and give a harmonious taste, this fruit was also selected.

About the Authors

L. K. Patsyuk
Federal State Budgetary Scientific Institution All-Russian Scientific Research Institute of Technology of Canning branch of Federal State Budgetary Scientific Institution V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems-RAS
Russian Federation


N. M. Alabina
Federal State Budgetary Scientific Institution All-Russian Scientific Research Institute of Technology of Canning branch of Federal State Budgetary Scientific Institution V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems-RAS
Russian Federation


T. B. Fedosenko
Federal State Budgetary Scientific Institution All-Russian Scientific Research Institute of Technology of Canning branch of Federal State Budgetary Scientific Institution V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems-RAS
Russian Federation


References

1. Справочник по диетологии / под ред. В.А. Тутельяна, М.А. Самсонова. - 3-е изд. перераб. и доп. - М.: Медицина, 2002. - 544 с.

2. Тутельян В.А., Вялков А.И., Разумов А.Н. и др. Научные основы здорового питания. - М.: Панорама, 2010. - 816 с.

3. Дятловская Е. В России стали есть больше фруктов и овощей. URL: http://www.agroinvestor.ru/markets/news/28626.

4. Основы государственной политики Российской Федерации в области здорового питания населения на период до 2020 года. Правительство Российской Федерации Распоряжение от 25 октября 2010 г. № 1873-р. URL: www.consultant.ru.

5. Газина Т.П., Дьяконов Л.П. Пища - твое лекарство // Пищевая промышленность. - № 6-7. - 2002.

6. Кондратенко В.В., Пацюк Л.К., Костылев А.С., Аникина А.М. Разработка технологии направленной модификации показателя восстановительной способности плодоовощной консервной продукции // Отчет ВНИИТеК. - Этап № 7. - 2016.

7. Тутельян В.А., Погожева А.В. и др. Роль пищевых волокон в питании человека / под ред. В.Г. Высоцкого. - М.: Новое тысячелетие, 2008. - С. 320.

8. Дроздов Р.А., Кожухова М.А., Синякова М.Н. Использование пищевых волокон, полученных из овощного сырья, при производстве кисломолочных продуктов. Материалы международной научно-практической конференции «Инновации в пищевой технологии, биотехнологии и химии». - Саратов: ИЦ «Наука». - 2017. - С. 47-50.

9. Арбатская М.Д. Метаболические эффекты пищевых волокон. Пути использования в клинической медицине // Сучасна гастоентерология. - № 3 (53). - 2010. - С. 79-81.

10. Викулова О.К. Государственный регистр сахарного диабета РФ: статус 2015 и данные исследований с активным скринингом модуля «Диабет-центр» // VII Всероссийский конгресс эндокринологов. - М., 2016.

11. Скурихин И.М., Тулельян В.А. Таблицы химического состава и калорийности российских продуктов питания: справочник. - М.: ДеЛи принт, 2008. - 356 с.

12. Дудкин М.С. Новые продукты питания. - М.: МАИК «Наука», 1998. - С. 304.

13. Кочнев Н.К., Решетник Л.А. Лечебно-диетические свойства топинамбура (земляной груши). URL: http//domnz.ru/ node/839.

14. Кошеев А.К., Смирняков Ю.И. Лесные ягоды: справочник. - 2-е изд. - М.: Экология, 1992.

15. Плотникова Т.В. и др. Экспертиза свежих плодов и овощей / под ред. проф. В.М. Позняковкого. - Новосибирск: Сиб. университетское изд-во, 2001.

16. Рекомендуемые уровни потребления пищевых и биологически активных веществ (БАВ): методические рекомендации. - М.: Федеральный центр Госсанэпидемнадзора Минздрава России, 2004. - С. 46.


Review

For citations:


Patsyuk L.K., Alabina N.M., Fedosenko T.B. Analysis of biochemical composition of basic commodities used for creation of functional products. Agrarian science. 2018;(11-12):49-53. (In Russ.) https://doi.org/10.32634/0869-8155-2018-320-11-49-53

Views: 379


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0869-8155 (Print)
ISSN 2686-701X (Online)
X